U trendu

Pais: EU sankcije Moskvi još šest meseci

Članice Evropske unije su postigle načelan dogovor da ekonomske sankcije Rusiji produže za još šest meseci, iako su Italija, Grčka i u izvesnoj meri Nemačka bile za to da se sankcije ublaže, imajući u vidu bitnu saradnju s Moskvom u nekim svetskim poslovima, a posebno u krizi u Siriji.

To danas navodi španski dnevnik Pais koji dodaje da bi zvanična odluka o produžetku sankcija Rusiji trebalo da se donese 24. juna na zasedanju šefova diplomatija EU.

Pais se poziva na diplomatske i izvore Saveta ministara EU i podvlači da, iako su neke članice Unije bile za to da se sankcije preispitaju i delom ublaže, Evropska unija veoma vodi računa o stavu SAD koje se protive ublažavanju sankcija Rusiji zbog dogadjaja u Ukrajini i ruskog prisajedinjenja Krima.

Španski dnevnik ističe i da će o sveukupnim odnosima EU i Rusije predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na Ekonomskom forumu 16-18 juna u Sankt Peterburgu.

Pais ukazuje na to da će u Sankt Peterburg tad doći i italijanski premijer Mateo Renci koji smatra da su sankcije Rusiji pokazale da nemaju nikakvog učinka i samo štete pre svega veoma zamašnim ekonomskim odnosima EU i Rusije.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je, podseća španski dnevnik, predočio pre nekoliko dana da Rusija već sprema uzvratne kaznene mere Evropskoj uniji ako EU produži sankcije Moskvi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.