Pais: EU sankcije Moskvi još šest meseci

Članice Evropske unije su postigle načelan dogovor da ekonomske sankcije Rusiji produže za još šest meseci, iako su Italija, Grčka i u izvesnoj meri Nemačka bile za to da se sankcije ublaže, imajući u vidu bitnu saradnju s Moskvom u nekim svetskim poslovima, a posebno u krizi u Siriji.

To danas navodi španski dnevnik Pais koji dodaje da bi zvanična odluka o produžetku sankcija Rusiji trebalo da se donese 24. juna na zasedanju šefova diplomatija EU.

Pais se poziva na diplomatske i izvore Saveta ministara EU i podvlači da, iako su neke članice Unije bile za to da se sankcije preispitaju i delom ublaže, Evropska unija veoma vodi računa o stavu SAD koje se protive ublažavanju sankcija Rusiji zbog dogadjaja u Ukrajini i ruskog prisajedinjenja Krima.

Španski dnevnik ističe i da će o sveukupnim odnosima EU i Rusije predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na Ekonomskom forumu 16-18 juna u Sankt Peterburgu.

Pais ukazuje na to da će u Sankt Peterburg tad doći i italijanski premijer Mateo Renci koji smatra da su sankcije Rusiji pokazale da nemaju nikakvog učinka i samo štete pre svega veoma zamašnim ekonomskim odnosima EU i Rusije.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je, podseća španski dnevnik, predočio pre nekoliko dana da Rusija već sprema uzvratne kaznene mere Evropskoj uniji ako EU produži sankcije Moskvi.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar