U trendu

Pakistan: Veruje se da je ubistvo novinara u Najrobiju unapred planirano

ISLAMABAD – Tim koji je oformila pakistanska vlada da istraži ubistvo poznatog pakistanskog novinara u Najrobiju, saopštio je da su utvrdili nekoliko kontradiktornosti u verziji koje su dale kenijske vlasti i veruje se da je reč o ubistvu sa predumišljajem.

Dvočlani tim za utvrđivanje činjenica iz Pakistana koji je otputovao u Keniju, naveo je u izveštaju od 600 strana da je Šarifovo ubistvo bilo unapred planirano.

„Oba člana tima su kroz rekonstrukciju i analizu podataka sa mesta zločina utvrdili da je reč o planiranom atentatu, da nije slučaj pogrešnog utvrđivanja identiteta. Verovatnije je da je vatra otvorena na vozilo koje stoji“, navodi se u izveštaju čije su kopije dostavljene vrhovnom sudu Pakistana, navodi Gardijan.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah rekao je da su na Šarifovom telu pronađene modrice i tragovi mučenja, što ukazuje da se radi o ciljanom ubistvu.

„Tim za utvrđivanje činjenica istakao je jednu ranu posebno na Šarifovim leđima, rekavši da se čini da je naneta iz blizine“ rekao je Sanaulah, prenosi Gardijan.

Izveštaj tima je takođe ukazao na očigledne kontradiktornosti između izveštaja sa obdukcije u Keniji i Pakistanu, jer, kako navodi Gardijan, u kenijskom izveštaju su navedene samo dve povrede od vatrenog oružja, dok je pakistanski tim utvrdio 12 povreda na Šarifovom telu.

Kenijske vlasti su odbile da komentarišu izveštaj jer je istraga još uvek u toku.

TV novinar Aršad Šarif, koji je iz Pakistana pobegao zbog navodnih pretnji po život, ubijen je u Najrobiju u oktobru, a kenijski zvaničnici rekli su da su da je policijska patrola otvorila vatru na njega jer je prolazio blokade puta bez zaustavljanja pa su pomislili da krade automobile, prenosi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar