najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Palata negira da japanski car želi da abdicira

Japanski car nema nameru da abdicira, saopštila je carska palata negirajući informacije japanskih medija prema kojima je car Akihito izrazio želju da skrati svoju vladavinu.

Državna televizija NHK javila je juče, pozivajući se na neimenovane izvore da je car Akihito izrazio nameru da se u narednih nekoliko godina povuče s prestola.

U izveštaju je navedeno da 82-godišnji Akihito ne želi da ostane car ako mora da smanji svoje zvanične dužnosti. On je prema tim izvorima rekao da želi da prepusti tron prestolonasledniku Naruhitu. Novinska agencija Kijodo je objavila sličnu vest.

Kako navode posmatrači ovako iznenadjujuću informaciju japanski mediji ne bi mogli da daju bez jako dobrog izvora.

Medjutim visoki zvaničnik carske palate Šiničio Jamamoto je kasno sinoć rekao novinarima da je „to apsolutno netačno“.

U Japanu nije bilo abdiciranja poslednjih 200 godina, i sadašnji zakon o carskoj kući, koji reguliše pravni status cara, ne predvidja pravni mehanizam za abdiciranje. Prema tome bila bi potrebna izmena tog teksta da bi se ispunila careva želja.

Visokotiražni list Jomiuri Šimbun piše danas da je vlada u tajnosti razmatrala tu mogućnost, mada premijer Šinzo Abe nije želeo da komentariše tu vest.

Japanski car je prethodnih godina pominjao svoje godine, a agencija carskog dvora sugerisala je da će smanjiti njegove obaveze.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike