U trendu

Palestinac ubijen u pokušaju napada u Izraelu, molitve muslimana protiču mirno

Jedan Palestinac je danas ubijen u pokušaju napada na vojnike kraj jevrejskih naselja Guše Ecion na Zapadnoj obali, javili su izraelski mediji.

Vojnici su na njega pucali dok je trčao ka njima naoružan nožem.

Pre nedelju dana je jedan mladi palestinski napadač nožem usmrtio troje Izraelaca u jevrejskom naselju Halamiš na okupiranoj Zapadnoj obali.

Najnoviji pokušaj napada na izraelske vojnike poklopio se s napetošću u najvećem jerusalimskom svetilištu gde je džamija Al-Aksa.

Mnogobrojni muslimanski vernici okupili su se danas tamo na tradicionalnim molitvama petkom u podne.

Oni su se prethodno danima molili na ulicama kraj tog svetilišta, u znak protesta zbog novih izraelskih bezbednosih mera, uvedenih posle oružanog napada koji se tamo dogodio 14. jula, u kojem su ubijena dva izraelska policajca.

Pošto je Izrael uklonio detektore za metal, ograde i kamere koje je zbog tog napada postavio, vernici su se juče popodne vratili na poziv muslimanskih lidera da se mole u džamiji Al-Aksa, ali su izbili neredi u kojima je ranjeno na desetine Palestinaca.

Izrael je danas muslimanima muškarcima mladjim od 50 godina zabranio da dodju na to mesto koje je sveto i za Jevreje.

Manji neredi su sredinom popodneva izbili u kvartu Vadi al-Djoz kraj Lavlje kapije na ulazu u svetilište. Kamenice su takodje bacane na izraelske bezbednosne snage kraj Kalandije, Vitlejema i Nablusa na Zapadnoj obali na dan kada su dve rivalske palestinske frakcije Fatah i Hamas pozvale na masovne proteste.

Vlasti su medjutim rekle da su molitve na najvećem jerusalimskom svetilištu protekle mirno, prenela je agencija Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.