U trendu

Palestinci i izraelske snage sukobili se u Jerusalimu i na Zapadnoj obali

Nasilje između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti proširilo se izvan zidina starog grada Jerusalima u petak, a osam Palestinaca je ranjeno vatrenim oružjem u sukobima na Zapadnoj obali, dok je jedan izraelski policajac povređen zapaljivom bombom u nemirnom delu Jerusalima.

Izrael je pozvao nekoliko stotina policijskih rezervista da bi pojačao obezbeđenje dok raste napetost oko najosetljivijeg svetog mesta u Jerusalimu gde je jedan izraelski civil ubijen u nasilju tokom ove nedelje.

Na Zapadnoj obali, nasilni protesti izbili su nakon muslimanske molitve u petak popodne. Palestinski Crveni polumesec je rekao da je osam Palestinaca teško ranjeno vatrenim oružjem, a oko 20 je povređeno u sukobima sa izraelskim vojnicima.

Dva Palestinci su ranjena dok su bacala zapaljive bombe u Vitlejemu, saopštila je policija.

Palestinci su se sukobili sa izraelskim snagama i u Hebronu, Kalandiji i drugde.

Većina nemira je u Jerusalimu, kod najosetljivijeg svetog mesta, oko Hramove gore koja je sveta i Jevrejima i muslimanima. To je žarište čestih sukoba i njegova sudbina je suštinsko pitanje u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinci kažu da u poslednja dva meseca Izrael promenio uobičajeni režim poseta muslimana, dok Izrael kaže da ništa nije promenio u vezi s posetama Hramovoj gori, već da je samo preduzeo mere da smanji napetost.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je osudio sukobe i veoma oštro ocenio da nijedna od svetinja Jerusalima ne pripada Izraelu, a izraelski ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan mu je u petak odgovorio da „izaziva i laže“ čime podstiče nasilje.

Kralj Saudijske Arabije Salman je telefonirao svetskim liderima, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, britanskog premijera Dejvida Kamerona, ruskog predsednika Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, i pozvao ih da preduzmu mere u Savetu bezbednosti UN da zaustave nemire, objavljeno je u petak u Rijadu.

On im je u četvrtak rekao da „takva agresija flagrantno krši svetost religija i pomaže raspirivanje ekstremizma i nasilja u celom svetu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.