U trendu

Palestinci otvaraju muzej posvećen Jaseru Arafatu

Muzej posvećen dugogodišnjem palestinskom vodji Jaseru Arafatu, uključujući i sobu u kojoj je proveo svoje poslednje godine pod izraelskom opsadom, biće otvoren sutra u Ramali na Zapadnoj obali pred godišnjicu njegove smrti.

Otvoriće ga Arafav naslednik, sadašnji palestinski predsednik Mahmud Abas. Muzej, smešten pored Arafatove grobnice, je stajao sedam miliona dolara i prvi je takve vrste posvećen Arafatu, kako navodi fondacija koja nosi njegovo ime.

Dva dana nakon otvaranja, Palestinci će obeležiti 12 godina od Arafatove smrti. On je umro u vojnoj bolnici kraj Pariza 11. novembra 2004. godine. Uzrok njegove smrti nije otkriven.

U muzeju su na dva sprata izloženi predmeti bivšeg palestinskog lidera, uključujući naočare za sunce koje je nosio kada se obratio skupu Ujedinjenih nacija 1974. godine.

U muzeju su takodje fotografije i video snimci ključnih momenata u palestinskoj istoriji, neki iz Arafatove privatne kolekcije.

Arafat je zajedno sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i šefom diplomatije Šimonom Peresom osvojio Nobelovu nagradu za mir 1994. za mirovni sporazum potpisan godinu dana ranije u Beloj kući. Ta nagrada je takodje izložena.

U muzeju je i soba u kojoj je boravio Arafat nakon što su izraelski tenkovi opkolili njegov štab tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

U sobi od samo pet kvadratnih metara je jedan krevet i mali orman u koji može da stane samo četiri odela, nekoliko marama, kojima je pokrivao glavu i košulja. U njoj je takodje noćni sto, molitveni tepih i slika koju je naslikala njegova kćerka Zahva koja je tada bila devojčica, navodi Asošiejtid pres.

Arafat je veći deo poslednje tri godine svog života proveo u toj sobi u prizemlju štaba u Ramali, poznatom pod nazivom Mukata. Izrael ga je decembra 2001. godine optužio da je organizovao ustanak. U toj zgradi je Arafat ostao sve do 29. oktobra 2004. godine, kada je Izrael dozvolio da otputuje u Francusku na lečenje. Umro je dve nedelje kasnije u 76. godini.

Direktor muzeja Muhamed Halajka izjavio je za AFP da će posetioci moći da vide šta su Palestinci doživljavali u poslednjih 100 godina. Arafat je postao lider palestinskog pokreta nakon stvaranja Izraela 1948. godine i vodio je oružanu borbu protiv te zemlje ali je kasnije odbacio nasilje.

On se rukovao s Rabinom povodom potpisivanja prvog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) septembra 1993. godine. Taj sporazum, nazvan Oslo jer se tajno pregovaralo u norveškoj prestonici, nikada nije ostvaren.

Iako je od Arafatove smrti prošlo više od decenije, on je ostao dominantna ličnost u palestinskoj kulturi, politici i društvu.

Palestinci optužuju Izrael da ga je otrovao, što je izraelska vlada porekla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar