U trendu

Palestinci prosledili nacrt rezolucije UN o izraelskim naseljima

Palestinci su arapskim zemljama prosledili predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj osudjuju izgradnju naselja za Jevreje kao prepreku ka miru, saopštila je u četvrtak palestinska misija u UN.

Nacrt rezolucije odmah je kritikovao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je rekao da je palestinski predsednik Mahmud Abas „načinio korak koji će udaljiti pregovore“ o okončanju višedecenijskog sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Palestinci su odbili da otkriju detalje teksta rezolucije, navodeći da je Savet bezbednosti ujedinjen u stavu da su izraelska naselja nelegalna i da je je njihova odgovornost da usvoje rezoluciju o tim naseljima.

Predstavnici Plaestine su podsetili na rezoluciju o naseljima iz februra 2011, za koju je glasalo 14 članica Saveta bezbednosti, ali je blokirana vetom SAD. U toj rezoluciji su osudjena „nelegalna“ izraelska naselja i zathevano je da se odmah prekine izgradnja svih naselja.

Izrael gradi jevrejska naselja na teritoriji Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima, koje je okupirao u ratu 1967. godine. Izrael se 2005. povukao iz Gaze, ali gotovo 600.000 izraleskih naseljenika ostalo je u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Palestinci smatraju Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim delovima svoje buduće države, a izgrdnju jevrejskih naselja u tim oblastima smatraju nelegalnim i velikom preprekom za postizanje mira.

Prema podacima izraelske grupe „Mir sada“, Izrael je 2015. godine počeo da gradi 1.800 novih kuća na Zapadnoj obali.

Prema pisanju izraelskog lista Haarec, Palestinci žele da Savet bezbednosti UN glasa o rezoluciji kada Abas bude u poseti Njujorku 22. aprila, kada se očekuje da bude potpisan klimatski sporazum iz Pariza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.