U trendu

Palestinci sahranili dvojicu dečaka i muškarca koji su poginuli tokom protesta

Hiljade ljudi prisustvovale su danas sahranama trojice Palestinaca koji su poginuli od izraelske vatre tokom protesta na granici Gaze i Izraela.

Na jučerašnjim demonstracijama poginuli su 11-godišnji Maždi al Satari i Gazi Abu Mustafa (43) koji se kretao pomoću štaka, a danas je sahranjen i 17-godišnji Mumin al Hams koji je u medjuvremenu podlegao ranama.

Očevidac pogibije 11-godišnjaka rekao je da je on stajao i posmatrao kako demonstranti pokušavaju da preseku žičanu ogradu na izvesnoj udaljenosti od prave pogranične ograde i da je ubijen snajperom u glavu.

Druga žrtva, Abu Mustafa poginuo je kada su vojnci pucali na grupu Palestinaca koji su pojurili na granicu.

Lideri ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze predvode proteste koji se od kraja marta održavaju jednom nedeljno protiv izraelske i egipatske blokade te palestinske teritorije i za pravo na povratak na teritoriju Izraela.

Oko 140 uglavnom nenaoružanih Palestinaca poginulo je od početka protesta 30. marta, prema podacima agencije Asošiejted pres, dok Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je broj žrtava premašio 150.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je smrću 17-godišnjaka broj poginulih palestinskih maloletnika u prethodna četiri meseca povećan na 18.

Izrael navodi da brani svoju granicu i optužuje Hamas da proteste koristi kao pokriće za pokušaje probijanja granice i za napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar