U trendu

Palestinska uprava prestaje da Å¡alje lekove i hranu u Gazu

Palestinska uprava će prestati da obezbedjuje lekove i hranu za bebe za bolnice u pojasu Gaze, što bi moglo imati katastrofalne posledice za stanovnike te palestinske teritorije pod kontrolom ekstremističkog pokreta Hamasa, upozorilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Palestinska uprava, u kojoj dominira sekularni Fatah, odnedavno preduzima niz koraka da kazni rivalski islamski Hamas koji vlada pojasom Gaze. Te korake je odobrio palestinski predsednik Mahmud Abas, vodja Fataha.

Generalni direktor odeljenja za apoteke Munir al-BurÅ¡ rekao je da će odluka o lekovima imati „razorne“ posledice za stanovnike Gaze, a posebno za hronično bolesne i decu, prenose izraelski mediji.

U pojasu Gaze u poslednjim danima je već došlo do nestašice lekova jer je poslednja isporuka stigla pre tri meseca. Lekovi se obično isporučuju dvomesečno.

BurÅ¡ je naveo da je zabeleÅŸena ozbiljna nestaÅ¡ica 17 lekova za obolele od raka i da će to imati teÅ¡ke posledice po pacijente kojima su takvi lekovi svakodnevno potrebni, poput obelilih od karcinoma i onih koji su na dijalizi.

„Devedeset procenata obolelih od raka nema danas lekove u Gazi i mnogi pacijenti će morati da idu u Izrael da prime svoje doze“, dodao je taj zvaničnik.

Prva kaznena mera Fataha za Hams je bilo smanjenje plata zaposlenih u Palestinskoj upravi u Gazi za oko 30 odsto, kao i obustava plaćanja struje Izraelu koju ta zemlja obezbedjuje za tu teritoriju.

Portparol Palestinske uprave Jusuf al-Mahmud potvrdio je za izraelski list Harec da će Abas preduzeti akciju u vezi s isplatama za zdravstvo, ali nije znao za odluku o lekovima i hrani za bebe. Jedan visoki zvaničnik u Ministarstvu zdravlja u Gazi rekao je da se u ovoj fazi ne zna da li je to dugotrajna politička odluka ili samo privremeno odlaganje kako bi se povećao pritisak na Hamas.

Abas ÅŸeli da izvrÅ¡i pritisak na Hamas kako bi odlučio da li će sam vladati ili saradjivati s Palestinskom upravom i okončati podelu. Hamas vlada Gazom od sredine 2007. godine kada je pobedio snage lojalne Fatahu. Svi pokuÅ¡aji pomirenja te dve najveće palestinske frakcije, uglavnom pod posredstvom Egipta, nisu urodili plodom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar