najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Palmira “grad duhova” posle odlaska IS

Drevni grad Palmira je “kao grad duhova” nakon što su sirijske vladine snage iz njega isterale pripadnike takozvane Islamske države (IS) koja je, kako izgleda, sa sobom odvela i sve civile, prenose mediji.

Rezidencijalni delovi grada oko starog grada su popuno opusteli jer je IS evakuisala sve civile na teritoriju pod njenom kontrolom, rekli su stanovnici AP-u.

“To je kao grad duhova, nismo videli nijednu porodicu u gradu,” rekao je BBC-u jedan od prvih novinara koji je video oslobođeni grad, piše “Indipendent.”

On je rekao da “situacija nije potpuno jasna, ali da se veruje da su pripadnici IS primorali stanovnike da sa njima pobegnu iz grada.

Sirijske snage su u nedelju povratile potpunu kontrolu nad Palmirom što je označilo dosada najveći vojni poraz Islamske države. Vladinim snagama su u tome pomogli libanski Hezbolah i ruski vazdušni udari.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljuska prava, u borbi za grad je poginulo preko 400 boraca IS, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je pogodilo 117 terorističkih meta i ubilo 80 pripadnika IS u oko 40 vazdušnih akcija.

Islamska država je u maju prošle godine zauzela Palmiru koja je pod zaštitom Unesko, uništivši dva najveća hrama i rimsku trijumfalnu kapiju.

Džihadisti su uništili glavni hram Bel i svetilište Bal Šamin, kao i nekoliko pogrebnih kula. Oni su rimsko pozorište koristili za pogubljenja, a tu su ubili i 82-godišnjeg bivšeg šefa za antikvitete u Palmiri.

Sadašnji direktor sirijskog odeljenja za antikvitete Mamun Abdulkarim međutim kaže da su ruševine, koje se nalaze u jugozapadnom delu Palmire, u boljem stanju nego što se očekivalo.

Mnoge važne ruševine, kao što su Agora, rimski teatar i gradske zidine, samo su neznatno oštećene, naveo je on.

“Stvarno dobra vest se odnosi na Lava Al-Lata”, čuvenu 15 tona tešku statuu lava koja je uništena u julu prošle godine, kazao je Abdulkarim.

Prema njegovim rečima, polomljeni delovi mogu biti ponovo sastavljeni. Abdulkarim je dodao da će se sa UN razgovarati o obnovi dva hrama.

Ruski predsednik Vladimir Putin i generalna direktorka Uneska Irina Bokova dogovorili su se da će Unesko Rusija i Sirija što pre napraviti plan o obnovi grada Palmire.

Razmere štete su još nejasne budući da prvi snimci sirijske televizije pokazuju razbijene statue i dosta šuta, piše međutim “Indipendent”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike