U trendu

Panamski kanal otvoren posle devet godina

Prošireni Panamski kanal posle devet godina renoviranja zvanično je danas otvoren prolaskom kineskog terentnog broda „Andronikos“.

Panamski kanal je bio spreman za brodove 1. juna. Konzorcijum zadužen za radove saopštio je nedavno da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal „funkcioniše na svetskom nivou“.

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni u oktobru 2014, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova, i omogućiti prolazak brodova većih od standarda „panamaks“ (Panama+maximum – najveći koji mogu da prodju kroz Panamski kanal).

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugački i kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova „panamaks“.

Brod „Andronikos“ s kapacitetom od 9.400 kontejnera izabran je na lutriji, na kojoj su učestvovale kineska kompanija Kosko (Cosco) i norveška Valenijus Vilhemsen Lajns (Wallenius Wilhemsen Lines).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar