Panika u Džeksonvilu: HITNA evakuacija zbog poplava i nadolazeće plime

Grad Džeksonvil na severozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju jer se očekuje da će nivo poplava zbog oluje Irma dodatno porasti zbog dolaska plime.

„Ukoliko ste u evakuacionoj zoni A ili B duž reke morate da sledite ovo upozorenje i odete odmah“, saopštila je juče na svom nalogu na Fejsbuku kancelarija šerifa u Džeksonvilu govoreći o krajevima duž reke Sent Džons, koja deli grad.

U saopštenju se naglašava da je već zabeležen istorijski nivo poplava i upozorava da će on nastaviti da raste, preneo je AFP.

“ Očekujte 1,2 do 1,8 metara iznad normalnog plimskog nivoa“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se stanovnici kojima je potrebna pomoć da napuste domove pozivaju da okače belu zastavu, majicu ili neki drugi beli objekat isped svoje kuće kako bi privukli pažnju spasilačkih timova.

Džeksonvil, u kojem živi oko 880.000 stanovnika, nije na direktnom putu Irme, koja je oslabila na nivo tropske oluje ranije danas i kreće se ka severu otprilike u skladu sa zapadnom obalom zemlje.

Ipak, zbog toga se Džeksonvil našao u severoistočnom delu velike oluje, zbog čega je u najvećem riziku od olujnih vetrova i kiše, a vetrovi olujne snage protežu se na 665 kilometara od takozvanog oka oluje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike