U trendu

Papa će proglasiti svecima dva mala pastira iz Fatime

Dva od tri mala pastira koji su prijavili da se Bogorodica pojavila pred njima u svetilištu Fatima u središnjem Portugalu pre 100 godina, biće proglašeni svecima 13. maja, najavio je danas papa Franja.

Kanonizacija dvoje dece pastira, Žasinte i Fransiska Marto, biće održana tokom posete vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve toj katoličkoj svetinji koju svake godine posete milioni hodočasnika, prenosi danas AFP.

Papa će u Fatimu otputovati u znak obeležavanja 100-godišnjice prvog prijavljenog pojavljivanja Bogorice koja je, prema priči o kojoj se mnogo raspravljalo, podelila tri predskazanja s tom siromašnom decom, koja su jedva znala da čitaju i pišu.

Žasinta je u to vreme imala sedam godina, dok je njen brat Fransisko bio dve godine stariji od nje, a njihova rođaka Lusija dos Santos imala je 10 godina.

Fransisko je preminuo 1919. godine, a Žasinta godinu dana kasnije, od epidemije španske groznice koja je harala Evropom krajem Prvog svetskog rata.

Vernici kažu da su oni pokazivali veliko strpljenje u svojim mukama jer im je Bogorodica, navodno, rekla da će joj se pridružiti u raju u mladim godinama.

Žasinta i Fransisko, koji su sahranjeni u Bogorodičinom svetilištu u Fatimu, biće najmlađe osobe koje nisu bili mučenici, a koje će biti proglašene svecima.

Današnju najavu njihove kanonizacije je sa velikom radošću pozdravila lokalna biskupija, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.