U trendu

Papa Franja osudio rat u Ukrajini, jačanje nasilja na Bliskom istoku, međunarodni terorizam

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je danas u uskršnjoj poruci „Gradu i svetu“ (Urbi et orbi) brojno „kamenje spoticanja“ na putu mira u svetu, od Ukrajine preko Bliskog istoka do međunarodnog terorizma.

Pred oko 100.000 vernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu papa je izrazio „jaku zabrinutost“ zbog nedavnog porasta napada na Bliskom istoku, koji prema njemu prete „dijalogu“ Izraelaca i Palestinaca.

Kao i prošle godine u njegovoj poruci dato je posebno mesto ratu u Ukrajini.

„Utešite ranjene i one koji su izgubili bližnje zbog ovog rata i učinite da zarobljenici mogu da se vrate živi i zdravi svojim porodicama“, rekao je papa i pozvao međunarodnu zajednicu da „okonča ovaj rat kao i sve krvave konflikte na svetu“.

Navodeći 20-tak zemalja, vođa 1,3 milijardi katolika govorio je o Libanu „koji još traga za stabilnošću i jedinstvom“, Tunisu i „njegovim (socijalnim i ekonomskim) problemima“, „tešku društveno političku i humanitarnu krizu“ na Haitiju i „žrtve međunarodnog terorizma“ u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji.

On je takođe pomenuo žrtve zemljotresa koji je u februaru pogodio Tursku i Siriju,u kome je stradalo više od 56.000 ljudi, dok je šteta procenjena na više stotina milijardi evra.

Pre ovih izjava papa je vodio Uskršnju misu i u svom papamobilu prošao kroz okupljenu masu na Trgu svetog Petra blagosloveći vernike u toploj atmosferi.

Sinoć je papa Franja (86) služio misu na uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra u prisustvu oko 8.000 ljudi. Prošle nedelje papa je proveo tri dana u bolnici zbog bronhitisa. Njegovo zdravlje izgleda sve slabije, a kreće se u kolicima zbog bolova u kolenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.