U trendu

Papa Franja pozvao kineske katolike na pomirenje

Papa Franja pozvao je sve kineske katolike na „pomirenje“ posle postizanja istorijskog sporazuma s Pekingom o imenovanju biskupa čiji cil je okončanje više decenija sporenja izmedju Vatikana i Pekinga.

U subotu je potpisan sporazum o imenovanju biskupa u Kini, pitanja koje je decenijama narušavalo odnose dve strane. Sporazumom se reguliše status sedam biskupa koje je Peking ranije imenovao bez odobrenja pape i uvodi se proces dijaloga o budućim imenovanjima. Papa je rekao da će na kraju on a ne Peking imenovati nove biskupe.

„Pozivam sve kineske katolike da budu tvorci pomirenja“, napisao je papa u poruci kineskim katolicima objavljenoj danas.

Papa priznaje da bi sporazum mogao da donese dosta konfuzije i da bi neki kineski katolici mogli smatrati da ih je „Sveta stolica napustila“. 

Pozvao je na dijalog lokalnih sveštenika i kineskih vlasti da bi se osiguralo da se vode redovne crkvene aktivnosti, i pozvao na širenje zvanične bilateralne saradnje.

Papa je rekao da je cilj da se „pokrene proces bez presedana koji će, nadamo se, pomoći da se izleče stare rane, ponovo uspostavi puno zajedništvo medju svim kineskim katolicima i dodje do faze veće bratske saradnje“.

Subotnji sporazum se odnosi na upravljanje crkvom u Kini, ali ne i na pitanja kao što su ujedinjenje podeljenih zajednica. 

„Katolička zajednica u Kini pozvana je da bude ujedinjena da bi prevazišla ranije podele koje i dalje izazivaju velke patnje mnogih sveštenika i vernika. Svi hrišćani bez izuzetka sada treba da naprave gest pomirenja i zajedništva“, napisao je papa. 

Oko 12 miliona Katolika u Kini podeljeno je na pripadnike Kineskoj katoličkoj patriotskoj asocijaciji koju podržava vlast, i van su papine nadležnosti, i „podzemne crkve“, verne papi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.