U trendu

Papa Franja smenio kardinala Milera

Papa Franja smenio je danas glavnog katoličkog teologa, konzervativnog nemačkog kardinala, koji se nije slagao sa papskom vizijom o inkluzivnijoj Crkvi.

Kako se navodi u saopštenju Vatikana, petogodišnji mandat kardinala Gerharda Ludviga Milera (69), koji je bio na čelu Kongregacije za versku doktrinu, čiji je cilj odbrana katoličke doktrine, neće biti obnovljen, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ta pozicija je najvažnija u hijerarhiji Vatikana, nakon pozicije državnog sekretara, a većina činovnika na tom mestu ostane do penzije, što bi u Milerovom slučaju bilo za šest godina.

Milera će naslediti čovek broj dva tog odeljenja, španski nadbiskup Luis Francisko Ladarija Ferer (73), koji je kao i papa Franja član jezuitskog reda i koga mnogi smatraju blagom osobom koja izbegava da bude u centru pažnje, za razliku od Milera koji se često pojavljuje u medijima.

„Oni govore isti jezik i Ladarija je neko ko je blag. On se ne raspravlja sa papom i nije mu pretnja“, rekao je jedan od sveštenika u Vatikanu koji je insistirao na anonimnosti.

Miler je jedan od nekoliko vatikanskih kardinala koji su se javno sukobljavali sa papom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar