U trendu

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu misom na otvorenom

Papa Franja pozvao je danas na misi na otvorenom na kraju svoje posete glavnom gradu Južnog Sudana Džubi, da se položi oružje u toj zemlji razorenoj nasiljem i siromaštvom.

Sve vreme tokom svoje 48-očasovne posete papa je pozivao na mir u toj većinski hrišćanskoj zemlji od 12 miliona stanovnika.

Zemlja je bila od 2013. do 2018. godine u građanskom ratu pristalica dvojice suprotstavljenih vođa Salva Kira i Rika Mašara, a u sukobu je stradalo 380.00 ljudi dok su milioni interno raseljeni.

„Položimo oružje mržnje i osvete… nadvladajmo te antipatije i neprijateljstva koji su vremenom postali hronični i koji mogu da suprotstave plemena i etničke zajednice“, rekao je papa pred oko 70.000 vernika.

Pre mise papa je pozdravio i blagoslovio okupljene vozeći se u svom „papamobilu“, praćen lokalnom muzikom.

Papa danas odlazi iz Džube za Rim. On će u avionu imati tradicionalnu konferenciju za novinare.

Papa je juče pozvao da se obezbedi „dostojan život“ interno raseljenih u toj zemlji, kojih je, prema Ujedinjenim nacijama u decembru bilo oko 2,2 miliona, kao posledica oružanih sukoba i nevremena.

Od dolaska u Južni Sudan papa je pozvao političare da naprave iskorak ka miru i osudio korupciju.

UN i međunarodna zajednica redovno optužuju južnosudanske vođe da održavaju status kvo, podstiču nasilje, guše političke slobode i za proneveru javnih sredstava. Lične vojske Salva Kira i Rika Mašara takođe su osuđene za ratne zločine.

Uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2018. godine u zemlji koja je stekla nezavisnost od Sudana 2011. nasilje je nastavljeno.

U četvrtak uoči dolaska pape najmanje 21 osoba je ubijena prilikom krađe stoke na jugu zemlje.

Pre dolaska u Južni Sudan papa je bio u četvordnevnoj poseti Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, gde je osudio zločine oružanh grupa na istoku te zemlje.

To je 40. poseta pape inostranstvu od kada je izabran 2013. godine, a treća u podsaharskoj Africi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar