najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa hvali dobrovoljce u humanitarnom radu uoči proglašenja Majke Tereze sveticom

Papa Franja osudio je danas, kako je rekao, greh savremenog doba koji predstavlja ravnodušnost prema gladi, eksploataciji i drugim patnjama, hvaleći primer Majke Tereze, uoči ceremonije njenog proglašenja za sveticu.

„Sutra ćemo imati radost da vidimo kako se Majka Tereza proglašava sveticom. Ona to zaslužuje“, rekao je papa na Trgu svetog Petra u Rimu brojnim humanitarcima, kojima je želeo i da naglasi potrebu za više milosti i brige u svetu.

Rimokatolička časna sestra Majka Tereza, Albanka poreklom iz Makedonije, biće u nedelju u Vatikanu proglašena za sveticu, a tom činu se protive njeni kritičari.

Papa Franja će predvoditi sutrašnju ceremoniju kanonizacije Majke Tereze na ovom vatikanskom trgu. Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati veliki broj vernika i obožavalaca Majke Tereze koja je osnovala red časnih sestara posvećenih pomoći siromašnim, bolesnim i umirućim na ulicama Kalkate, u Indiji.

Papa Franja je u današnjem govoru ljudima koji se bave dobrovoljnim humanitarnim radom, medju kojima su bili i oni koji su pomagali u spasavanju ljudi iz nedavnog zemljotresa u Italiji, osudio ljude koji okreću glavu da ne bi videli razne oblike siromaštva koji pozivaju na milost.

Birajući da ne „vide glad, bolest, eksploatisane ljude, to je ozbiljan greh. To je takodje moderan greh, greh današnjice“, rekao je papa.

Franja je pozdravio dobrovoljce kao „majstore milosti“ čije ruke, glasovi, blizina pomažu ljudima koji pate da se osećaju voljenim.

Od kada je postao papa 2013. papa Franja ohrabruje rimokatoličke vernike i institucije da se brinu za potrebe marginalizovanih ljudi.

„Svetu su potrebni konkretni znaci solidarnosti, iznad svega kada je suočen sa iskušenjem ravnodušnsti“, rekao je papa.

Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je preminula 1997. godine, sredinom prošlog veka je osnovala red Sestre misionarske ljubavi u kojima je bilo više od 3.000 časnih sestara širom sveta. Osnivala je skloništa i kuhinje za siromašne, kolonije za obolele od lepre, kao i domove za napuštenu decu.

Kritičari kanonizacije Majke Tereze, rodjene kao Agnesa Gondža Bojadži, navode da će time vera pobediti razum i nauku, ali i da ona nije bila „toliko zaštitnik siromašnih, koliko je opravdavala samo siromaštvo“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike