U trendu

Papa moli a katolička Poljska gluva na apel

I nakon apela poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Krakovu na Svetskim danima katoličke omladine da Poljska i hrišćanska Evropa otvore vrata za ljude sa Bliskog istoka i Afrike koji beže od rata i gladi katolička Poljska i njeni zvaničnici ostaju gluvi za te molbe i insistiraju da pomognu izbeglicama ali blizu njihovih domovina, nikako u Poljskoj.

„Komplikovano pitanje migracija iziskuje dodatnu mudrost i milosrdje da se savladaju strahovi i ostvari najviše dobro. Potrebna je spremnost da se prihvate  ljudi koji beže od rata i gladi, solidarnost. Istovremeno potrebna je medjunarodna saradnja da se reše sukobi i ratovi koji teraju mnoge ljude da napuste domove i  otadžbine. Učinimo sve što je u našoj moci da im olakšamo patnje“, apelovao je juče papa u kraljevskom zamku Vavel u Krakovu na poljski državni vrh i Poljsku katoličku crkvu.

Dok je predsednik Poljske Andžej Duda na papin apel odgovorio da je Poljska spremna da pruži pomoć svakome kome je potreban a zatraži je direktno baš od Poljske, premijerka Beata Šidlo izjavila je da treba pomoći izbeglicama iz Sirije i svim koji zaista beže od rata ali pomoći im na Bliskom istoku ne u Poljskoj jer je bezbednost Poljaka najdragocenija.

„Papa Franja govori o vrlo važnoj stvari. Moramo da pošaljemo pomoć svima koji su progonjeni, koji stradaju i kojima je potrebno pomoći. I Poljska to radi. Redovno stanovnicima Bliskog istoka šaljemo pomoć. I slaćemo još više“, kazala je sinoć u Krakovu poljska premijerka.

Beata Šidlo se ponovo pravdala da Poljska ne prima izbeglice sa Bliskog istoka zato što je navodno primila preko milion izbeglica iz Ukrajine iako je zvanični Kijev i zvanično posredstvom svog ambasadora u Varšavi protestovao da nije reč ni o kakvim izbeglicama, već o ukrajinskim gastarbajterima kojima Poljska nije dala azil već radne vize a susedi Češka i Slovačka Ukrajince uopšte ni ne vode u statistikama izbeglica jer su ekonomski imigranti.

„Treba voditi računa i o bezbednosti. I mi u ovom uzburkanom savremenom svetu posebno u Evropi moramo da umemo da odvagamo: moramo da pružamo pomoć ali moramo da zaštitimo svoje gradjane. Ne postoji ništa dragocenije nego što je bezbednost“, kazala je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Beata Šidlo.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca i partijski šef premijerke, Jaroslav Kačinjski otišao je još dalje i u intervjuu za nemački list Bild izjavio je da uopšte ne može ni da zamisli da bi Poljska mogla da primi izbeglice iz Sirije.

„Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi to bilo moguće. Poljska je već prihvatila više od milion Ukrajinaca, oko 100.000 Belorusa i desetine hiljada Čečena. Poljska bi bila spremna da učestvuje u finansiranju relokacije izbegica u blizinu zemalja iz kojih potiču. Rado bih da čujem od gospodje kancelarke (Angele Merkel) čime se rukovodila kada je otvarala granice jer mi za to nedostaje i mašte“, rekao je Kačinjski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.