U trendu

Papa novim kardinalima: Branite dostojanstvo siromašnih

Papa Franja je danas proglasio 14 novih kardinala, pozivajući ih da se odupru svakom iskušenju i da umesto toga prihvataju „najveću promociju“ koju mogu postići: da teže ka onima koji su zanemareni ili odbačeni u društvu.

Izbor novih kardinala odrazio je odluku pape da crkva neumorno pazi na one koji su na marginama društva. 

Posle današnje svečanosti, Katolička crkva ima ukupno 226 kardinala širom sveta, od kojih je 74 imenovao Franja tokom svog petogodišnjeg papstva.

Od tog broja, 125 kardinala je mlađe od 80 godina i mogu glasati za sledećeg papu kad sadašnji umre ili podnese ostavku: 59 je imenovao Franja, 47 papa Benedikt 16, njegov prethodnik, a 19 papa Jovan Pavle drugi.

Franja je rekao novim kardinalima da izbegnu „potragu za počastima, ljubomoru, zavist, intrigarenje, ugadjanje i kompromis“.

„Kada zaboravimo svoj zadatak, kada izgubimo iz vida prava lica naše braće i sestara, naš život se zaključava u potragu za sopstvenim interesima“, rekao je Franja. „Autoritet crkve raste sa sposobnošću da brani dostojanstvo drugih“.

Franja ih je pozvao da služe „gladnima, zapostavljenima, zatvorenima, bolesnima, napaćenima, zavisnima od droge, odbačenima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.