U trendu

Papa odbio da prihvati ostavku kardinala Barbarena

VATIKAN – Papa Franja je odbio da prihvati ostavku francuskog kardinala Filipa Barbarena na mestu nadbiskupa Liona, nakon što je on osuđen zbog propusta da policiji prijavi sveštenika koji je seksualno zlostavljao više dečaka, saopšteno je danas u Vatikanu.

Barbaren je u ponedeljak otputovao u Vatikan da bi podneo ostavku nakon presude izrečene 7. marta i šestomesečne uslovne kazne koju je dobio, preneo je AP.

Portparol Vatikana, Alesandro Đizoti, izjavio je da tokom audijencije papa Franja nije prihvatio ostavku i da je zamolio Barbarena da učini ono što misli da je najbolje za Lionsku nadbiskupiju.

Barbaren je odlučio da se povuče neko vreme i zamolio je svog zamenika u Lionu Iva Baumgartena da preuzme vođstvo nad nadbiskupijom, rekao je Đizoti.

„Sveta Stolica ponavlja svoju bliskost sa žrtvama zlostavljanja, vernicima Lionske nadbiskupije i francuske crkve koji žive u posebno teškom trenutku“, rekao je Đizoti.

Sud u Lionu presudio je da je Barbaren u razdoblju od jula 2014. do juna 2015. zataškao optužbe desetine dečaka da ih je sveštenik Bernar Prejna seksualno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih.

Njemu će se suditi kasnije ove godine.

Barbarin negira da je zataškao slučaj koji se dogodio pre njegovog dolaska u lionsku biskupiju 2002.

Prejna je priznao da je seksulano zlostavljao dečake.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar