Papa ponovo uputio apel za gostoprimstvom prema migrantima

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja ponovo je danas uputio apel za gostoprimstvom prema migrantima ocenjujući da je „greh odustati od susreta s bližnjima“.

„Svaki migrant koji pokuca na naša vrata za nas predstavlja priliku da se sastanemo sa Isusom Hristom koji nam dolazi kao stranac u bilo kojoj epohi, a neki to odbijaju“, rekao je papa povodom 104. Svetskog dana migranata i izbeglica.

Papa je tokom mise u crkvi Svetog Petra rekao da nije lako „pustiti kulturu drugih u svoje domove, i staviti se u situaciju umesto njih, razumeti njihove misli i njihova iskustva“.

Argentinski papa, poreklom iz porodice italijanskih emigranata, rekao je da ljudi često odustaju da se približe drugima i radije grade „barijere da bi se branili“.

„Oni koji dolaze takodje se plaše. Plaše se sukoba, osudjivanja, diskriminacije i neuspeha. Nije greh imati sumnje i strahove, već je greh dopustiti da taj strah utiče na naše odluke, komprimutuje poštovanje i velikodušnost i podstiče mržnju i odbijanje“, dodao je papa u svojoj besedi.

Franja, papa od marta 2013. godine, redovno poziva na prihvatanje izbeglica i migranata.

Papa sutra kreće u osmodnevnu posetu rodnom kontinentu, gde će boraviti u Peruu i Čileu. To će biti njegovo 22 putovanje u inostranstvo.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike