Papa posetio sirotinjski kvart u Paragvaju, završava turneju

Papa Franja danas je posetio siromašnu četvrt u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja,  na kraju svoje južnoameričke turneje, čime je svojim primerom sproveo u delo poziv da se siromašni i nejaki ne ostave na marginama društva, naglasivši da katolička crkva mora da bude mesto dobrodošlice za sve, a posebno za bolesne i za grešne.

Poslednjeg dana svoje turneje po tri zemlje Južne Amerike – Ekvador, Bolivija i Paragvaj – papa Franja je želeo da pošalje poruku mira i ohrabrenja stanovnicima naselja Banado Norte i stotinama hiljada ljudi koji su se okupili na njegovoj oproštajnoj misi na istom močvarnom polju gde je Jovan Pavle Drugi govorio pre skoro 30 godina. 

“Koliko boli može biti ublaženo i očaja odagnano na mestu na kome se osećamo kao kod kuće”, rekao je papa i predstavio svoju viziju crkve kao mesta gde su dobrodošli i “gladni, žedni, stranci, goli, bolesni, zatvorenici, leprozni i bogalji”.

Bina na kojoj je održana misa bila je sastavljena od ogromnog triptiha gde su u centru bili jezuitski simboli pape, sa jedne strane su bile slike njegovog istoimenika Svetog Franje Asiškog, a sa druge osnivača jezuitskog reda Ignacija Lojole. Cela konstrukcija je sastavljlena kao mozaik od 40.000 klipa kukuruza, 200.000 kokosa, drugog voća i mnogo osušenih zrna pasulja.

Umetnik Koki Ruiz je rekao ranije da je taj triptih omaž starim Guarana aboridžinima koji poštuju Majku Zemlju.

Papa Franja se sastao danas sa argentinskom predsednicom Kristinom Fernandez koja je doputovala u susedni Paragvaj da prisustvuje završnoj misi zajedno sa hiljadama njenih sugrađana.  Papa će se još sastati sa mladima i zatim večeras leti nazad za Rim.

(Beta)

Ostavite komentar