U trendu

Papa poziva kineske katolike da mu veruju

VATIKAN – Papa Franja pozvao je danas kineske katolike da mu veruju i naprave konkretne poteze pomirenja, posle značajnog sporazuma koji je Vatikan postigao s Kineskom katoličkom crkvom o imenovanju biskupa.

U danas objavljenom pismu kineskim vernicima, papa je pozvao kineske katolike da pomognu u „pokretanju procesa bez presedana za koji se nadamo da će pomoći u zaceljivanju rana iz prošlosti, obnoviti puno zajedništvo među svim kineskim katolicima i dovesti do faze veće bratske saradnje“, prenosi AP.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je i na širi dijalog s lokalnim vlastima kako bi se obezbedilo da se ovakve uobičajene crkvene aktivnosti mogu sprovoditi.

Vatikan je 22. septembra s Kineskom katoličkom crkvom potpisao sporazum kojim joj daje dugo željenu i odlučujuću reč kad je reč o imenovanju biskupa u Kini.

Kineska katolička crkva je, dan nakon postpisivanja sporazuma, potvrdila svoju lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji, a istovremeno je pozdravila značajan sporazum koji je sa Vatikanom postigla o imenovanju novih biskupa.

Kineska katolička crkva je tada saopštila da će „istrajati na putu socijalističkog društva, pod rukovodstvom Kineske komunističke partije“, preneo je Rojters.

Katolička crkva Kine je, takođe, istakla svoju „duboku ljubav prema otadžbini“ i „iskrenu podršku sporazumu s Vatikanom“, izrazivši nadu da će se odnosi između Kine i Vatikana dodatno poboljšati.

Oko 12 miliona kineskih katolika podeljeno je između Crkve, diskretno lojalne Vatikanu, i Katoličkog patriotskog udruženja koje je pod nadzorom države, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.