U trendu

Papa reformiše ključnu instituciju u skladu sa svojim vidjenjem porodice

Papa Franja je reformisao vatikanski institut najbliže povezan sa konzervativnim moralnim vrednostima u odnosu prema seksu, za koje se zalagao papa Jovan Pavle Drugi, uz obrazloženje da je neophodno da se on prilagodi i proširi svoju misiju da bi mogao da odgovori na realnosti današnjih katolika.

Zvaničnici su danas rekli da će Teološki institut za brak i porodične nauke Jovan Pavle Drugi nuditi studijske programe iz društvenih nauka poput sociologije, antropologije i psihologije, kao i iz biologije i drugih nauka, poštujući tako viziju porodice koja izlazi iz striktnih okvira katoličke teologije.

Reforme su inspirisane vizijom braka i porodičnog života iznetom u Franjinom kontroverznom dokumentu „Radost ljubavi“ iz 2016.

Taj dokument je pozvao crkvu da prihvati i one katolike koji žive u „nesavršenim“ porodičnim odnosima poput razvoda ili zajedničkog života, što potvrdjuje Franjino vidjenje da je crkva pre „poljska bolnica“ za ranjene duše nego privilegovani dom savršenih, piše Asošiejted pres.

Zbog toga su bile učestale špekulacije o sudbini Instituta, čija je misija prilikom osnivanja 1982. definisana kao potreba da „vernicima ilustruje najsavršeniju sliku braka i porodice“.

Novi ciljevi Instituta govore da crkva, iako ostaje verna Hristovom učenju, mora „s razumevanjem ljubavi i mudrim realizmom gledati na realnost današnjih porodica u svoj njihovoj kompleksnosti, u njihovom svetlu i senci“:

Uključivanje bioloških nauka u program i navedeni cilj ljudske „regeneracije“ u brige za planetu može značiti da će se Institut baviti i ljudskom seksualnošću, životnom sredinom i crkvenim stavom o veštačkoj oplodnji.

Uprava Instituta je saopštila da reforma pokazuje papinu posvećenost Institutu, a ne raskid sa prošlošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar