U trendu

Papa u bivšoj ratnoj zoni Kolumbije zove na mir i praštanje

Papa Franja otputovao danas u kolumbijsku oblast koja je nekad bila pod opsadom levičarskih pobunjenika da se moli za žrtve dugogodišnjeg sukoba u toj zemlji i pozove ih da prevazidju žalost time što će oprostiti svojim ranijim napadačima.

Centralni dogadjaj tokom papinog boravka u gradu Viljavisensio je po navodima Vatikana „velika molitva za nacionalno pomirenje“. To će svakako biti vrlo emocionalni skup za papu Franju kome je pomirenje centralna tema petodnevne posete Kolumbiji koju je obćao da će posetiti posle potpisivanja prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma sa Revolucionarnim oružnim snagama Kolumbije (Fark).

Tom dogadjaju prisustvovaće hiljade žrtava iz raznih krugova, od vojnika koji su izgubili udove pri raščišćavanju mina, majki čiju decu su pobunjenici prisilno regrutovali i koja više nikad nisu vidjena, i farmera koje su desničarske paravojne grupe oterale sa sopstvene zemlje.

Očekuje se da će prisustvovati i bivši pobunjenici, ali Vatikan i kolumbijski organizatori nisu dali naznaku da li će vodjstvo Farka biti tamo ni da li će se uopšte sastati s papom tokom njegove posete. To pokazuje koliko su sveže rane od sukoba i koliko je osetljivo svako javno pojavljivanje bivših gerilaca koje prezire veliki deo stanovništva.

Uoči tog dogadjaja bivši komandant Farka Rodrigo Londono, poznatiji po svom ratnom imenu Timošenko, objavio je javno pismo papi u kome je zatražio njegov oproštaj.

„Vaša česta podsećanja na neizmerno milosrdje Boga pokreću me da molim za vaš oproštaj za bilo kakve suze ili bol koji smo naneli kolumbijskom društvu ili nekim od njegovih pojedinaca“, napisao je on.

Londonono, dugogodišnji pobunjenički komandant koji je na lečenju na Kubi posle moždanog udara, rekao je da žali što ne može da bude prisutan prilikom papine posete.

U drugom znaku da papina poruka pomirenja možda stiže do duboko polarizovane zemlje gradonačelnik Medelina potvrdio je da će predsednik Huan Manuel Santos u subotu biti na misi u drugom po veličini kolumbijskom gradu zajedno sa svojim prethodnikom i rivalom predsednikom Alvarom Uribeom. Ranije su njih dvojica odbijali da se bilo gde pojave zajedno na dogadjajima sa papom.

Na mestu gde se organizuje molitva pomirenja biće postavljena statua Hrista spasena iz crkve bombardovane pre 15 godina, kao moćni podsetnik o besmislenom političkom nasilju u kome je više od 250.000 ljudi izgubilo život a milioni su raseljeni. Nekoliko afrokolumbijskih stanovnika siromašnog grada Bohaja putovali su čamcem, avionom i autobusom da donesu skromnu statuu u Viljavisensio da bi papa mogao da je blagoslovi.

Pre molitve papa Frnanja beatifikovaće dva sveštenika koja se identifikuju sa kolumbijskim sukobom. Papa je rekao da su ubijeni zbog mržnje za njihovu veru.

Viljavisensio je takodje dobra lokacija gde papa može da razmatra još jednu od svojih glavnih preokupacija a to je životna okolina. Mesto se nalazi na ivici kišne šume Amazona. Grad koji je nekad bio nazadan transformisan je ekonomskim procvatom sa smirivanjem sukoba, i dolaskom naftnih kompanija i multinacionalnih poljoprivrednih kompanija.

Pre nego što papa Franja ode on će zasaditi drvo kod krsta pomirenja u znak novog života, čime će povezati životnu sredinu sa glavnom temom njegove posete Kolumbiji, pomirenjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar