U trendu

Papa upozorio na tragediju čežnje za vlašću

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja upozorio je danas svet na opasnost i tragično ljudsko iskušenje koje pokušava da se uvuče u ceo život i svet – čežnju da se ima vlast, veličina i slava.

„Čežnja da se ima vlast, veličina i slava je tragično ljudska stvar i veliko iskušenje koje nastoji da se uvuče svuda. Davati sebe drugima, eliminišući udaljenost, ostati mali i konkretnim ispunjavati svakodnevicu, to je suptilno božansko“, kazao je papa Franja u propovedi na misi povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske u manastiru Jasna Guri u Čenstohovi na jugozapadu Poljske.

Papa Franja podsetio je da objavu Boga nije pratio nikakav trijumfalni silazak medju ljude, niti rešavanje političkih pitanja brojnih naroda prod vladavinom Rimske imperije već jednostavnost, jedno prosto čudo u anonimnoj mladoj porodici.

„Mali govore njegovim jezikom, jezikom pokorne ljubavi koja oslobadja. Zato Bog poziva ljude proste i spremne da govore u njegovo ime, njima poverava da objave njegovo ime i tajne njegovog srca“, kazao je papa Franja.

Za Rimokatoličku crkvu po papinim rečima obaveza je da osluškuje, angažuje se, bude bliska ljudima i da deli njihovu radost i napore.

„Bog ne želi da ga se plaše kao dalekog vladara, ne želi da boravi na prestolu na nebu ili u udžbenicima istorije, već želi da sidje u naša svakodnevna zbivanja da ide zajedno sa nama“, rekao je papa.

Misu povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske uz papu Franju služi 1.000 sveštenika, 300 kraj oltara zajedno sa papom a 600 na poljani ispred pavlinskog manastira Svete Device Marije Jasnogurske, medju njima 150 biskupa.

Na misi se okupilo preko 500.000 vernika i mladih sa Svetskih dana katoličke omladine koji se održavaju od 26. do 31. jula u Krakovu i Poljaka katolika iz svih krajeva zemlje a misi prisustvuje i poljski državni vrh.

Misa je počela manjom neprijatnošću za papu zato što se pre početka sapleo i pao kada je obilazio oltar ali poljski biskupi podigli su ga odmah na noge i nastavio je kao da se ništa nije ni desilo.

Papa Franja je do nedelje glavni gost Svetskih dana katoličke omladine u Krakovu.

Pored bogosluženja, susreta sa mladim vernicima i učešća u misi povodom 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske, papa će posetiti i najveći logor smrti koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic Birkenau, gde  će odati poštu žrtvama holokausta zajedno sa 15 preživelih logoraša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar