najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa za zbližavanje katolika i pravoslavaca

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izrazio je danas želju da “Jubilej milosrdja” koji počinje u utorak, podigne svest katolika i pravoslavaca i da prevazidju “greh podele”.
Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova “Sveta godina” bude prilika za medjusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine.

“Nema zajedničkog puta bez molbe za božiji i medjusobni opraštaj greha podele”, rekao je papa koji je uputio poseban pozdrav vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koga smatra svojim prijateljem.

Odnosi izmedju Vatikana i Vaseljenske patrijaršije su dobri, ali je teže zbližavanje s drugim pravoslavnim crkvama, posebnom s ruskom, naveo je Frans pres.

Za razliku od protestanata, pravoslavci imaju male razlike u svojoj doktrini u odnosu s katoličanstvom. Franja je u nekoliko navrata izrazio želju da se prevazidje šizma i obnovi jedinstvo.

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrdju, koja će trajati od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike