U trendu

Papa za zbliĹžavanje katolika i pravoslavaca

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izrazio je danas Ĺželju da „Jubilej milosrdja“ koji počinje u utorak, podigne svest katolika i pravoslavaca i da prevazidju „greh podele“.
Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio Ĺželju da ova „Sveta godina“ bude prilika za medjusobno praĹĄtanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine.

„Nema zajedničkog puta bez molbe za boĹžiji i medjusobni opraĹĄtaj greha podele“, rekao je papa koji je uputio poseban pozdrav vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koga smatra svojim prijateljem.

Odnosi izmedju Vatikana i Vaseljenske patrijarĹĄije su dobri, ali je teĹže zbliĹžavanje s drugim pravoslavnim crkvama, posebnom s ruskom, naveo je Frans pres.

Za razliku od protestanata, pravoslavci imaju male razlike u svojoj doktrini u odnosu s katoličanstvom. Franja je u nekoliko navrata izrazio želju da se prevazidje šizma i obnovi jedinstvo.

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrdju, koja će trajati od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar