U trendu

Papa zatražio od Indijanaca oproštaj za zločine

Poglavar rimokatoličke crkve Franja „ponizno“ je zatražio oproštaj za grehe i zločine koje je počinila Katolička crkva nad Indijancima tokom kolonijalnog osvajanja Latinske Amerike.

Papa Franja je u Santa Kruzu, u Boliviji, rekao i da ekonomski poredak mora da se promeni, jer prati samo logiku profita i isključuje mnoge ljude, a svetske lidere optužio je za „kukavičluk“ kada je reč o odbrani Zemlje, koja se „pljačka, demolira i nekažnjeno oštećuje“.

Papa Franja je tokom govora na skupu indijanskih lidera u Boliviji, u prisustvu prvog indijanskog predsednika te zemlje Eva Moralesa, istakao da su zvaničnici rimokatoličke crkve i u prošlosti priznali da su počinjeni „teški zločini u ime Boga nad domorocima Amerike“.

Nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi izvinio se tokom posete Dominikanskoj Republici 1992. godine za „bol i patnju“ koju je izazvala crkva tokom 500 godina na tom kontinentu. Međutim, papa Franja je, kako ocenjuje AP, otišao korak dalje i sada rekao da to čini „sa žaljenjem“ zbog patnji koja je time učinjena.

Papino izvinjenje je izazvalo veliki aplauz domorodaca okupljenih na samitu pokreta za borbu protiv nepravde i društvene nejednakosti.

Izvinjenje pape Franje je značajno, između ostalog, zbog toga što je papa Benedikt XVI kritikovan kada je 2007. godine tokom posete Brazilu rekao da su Indijanci „potajno žudeli“ da postanu hrišćani kada su španski i portugalski osvajači nasilno preuzeli njihovu zemlju, ocenio je AP.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je papa Franja samostalno napisao govor i da je izvinjenje za grehe, uvrede i zločine koje je počinila crkva „posebno važna deklaracija“.

Tokom najdužeg i najznačajnijeg govora tokom jednonedeljne posete Južnoj Americi, papa je govorio i o prioritetima svog pontifikata, istakavši da je jedna od najvažnijih promena u svetu nepravedan globalni ekonomski sistem koji isključuje siromašne. Prema njegovim rečima, taj sistem treba zameniti „socijalno odgovornom ekonomijom“ koja uključuje „pravednu distribuciju“ prirodnih resursa.

On je rekao da „rad za pravednu raspodelu plodova Zemlje i ljudskog rada nije samo filantropija“, već „moralna obaveza“.

Papa Franja je završio govor osudom svetskih lidera za „kukavičluk“ u odbrani planete, ocenivši da se Zemlja „pljačka, demolira i oštećuje nekažnjeno“, dok se „međunarodni samiti održavaju jedan za drugim bez bilo kakvih značajnih rezultata“. 

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja nalazi se na jednonedeljnoj turneji po tri najsiromašnije  zemlje Južne Amerike, tokom koje je posetio Ekvador i Boliviju, a završava je dvodnevnom posetom Paragvaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar