U trendu

Papa završio četvorodnevnu posetu Baltiku

TALIN – Papa Franja završio je danas obilazak baltičkih država posetom Estoniji, uz poruku da društvo može osetiti egzistencijalnu zasićenost ukoliko izgubi svoje korene i veru usmeri samo na tehnološki progres.

Papa je u govoru u predsedničkoj palati pohvalio socijalnu i ekonomsku transformaciju Estonije nakon sticanja nezavisnosti, ali je upozorio da je jedan od očiglednih efekata tehnokratskih društava gubitak smisla života i radosti življenja.

Na taj način se gube i veze među ljudima, istakao je papa i dodao da je zato jedna od najvažnijih obaveza svih koji imaju socijalnu, političku, obrazovnu ili religijsku odgovornost u društvu da te veze očuvaju.

Iako brojčano mala, katolička crkva u Estoniji može dati svoj doprinos, zaključio je papa, prenosi AP.

Estonija se smatra jednom od tehnološki najnaprednijih država u Evropi i jednim od najmanje religioznih društava u svetu.

Više od polovine Estonaca su ateisti, oko 6.000 ljudi se izjašnjavaju kao katolici, dok najviše vernika imaju luteranska i pravoslavna crkva.

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid rekla je posle sastanka sa papom da ekonomski uspesi obavezuju zemlju da vodi računa o svima, posebno o siromašnima, invalidima, mladim i starim građanima.

Estonija je poslednja stanica na papinoj četvorodnevnoj turi po Baltičkim zemljama, tokom koje je posetio i Litvaniju i Letoniju, s ciljem da ohrabri katoličku veru na Baltiku, koji je preživeo pet decenija sovjetske verske represije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.