U trendu

Pariz: Jeziva tišina danas zamenila haos tokom protesta

PARIZ – U Parizu je danas očišćena jedna od najglamuroznijih avenija na svetu, nakon što su protesti pristalica „Žutih prsluka“ u subotu prerasli u nerede, koji su zaprepastili naciju.

Jeziva tišina zamenila je jučerašnji višečasovni haos na Jelisejskim poljima, ulici koju mnogi Parižani smatraju „najlepšom avenijom na svetom“, navodi AP.

Pripadnika policije danas nije bilo na vidiku, dok se saobraćaj odvijao na kaldrmisanom putu, koji je juče bio poprište sukoba između demonstranata i policije, prenosi AP.

Slike pričinjene štete, uključujući požar u banci, koja se nalazi u prizemlju stambane zgrade i koji je ugrozio život jedne majke i deteta, šokirale su Francusku i, čini se, dodatno ugrozile javnu podršku pokretu, čije se pristalice okupljaju već četiri meseca.

„Ovo je odvratno. Nekada sam ih podržavala, ali otišli su predaleko. Majka i beba su skoro stradale…To nije protest, to je kriminal“, kaže 42-godišnja Alis Giro, majka dvoje dece iz Marseja.

Dan nakon pljački i požara, luksuzne radnje, restorani i banke vršili su procenu štete, dok su turisti fotografisali vlasnike radnji koji pokušavaju da poprave slomljene prozore, a gradski radnici brisali grafite, većinom usmrene protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron je obećao da će se obračunati sa onima koji su pravili probleme za koje je rekao da „žele da unište republiku“ i da dovode u rizik živote ljudi.

Ipak, francuski predsednik je ocenio da su protesti pokazali da njegova vlada mora više da uradi da se pozabavi problemima demonstranata.

Kako je ranije preneo Rojters, demonstranti su tokom jučerašnjih protesta zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspeli da spasu majku i dete.

Francuski premijer Eduar Filip zatražio je da se „najstrožije kazne“ odgovorni za nerede i podmetanja požara tokom protesta „Žutih prsluka“ na pariskim Jelisejskim poljima, jednom od najbogatijih kvartova u celoj Francuskoj.

Francuski premijer je u obraćanju novinarima pohvalio vatrogasce koji su spasavali ljudi zarobljene u zgradama, u kojima su izgrednici podmetali požare.

Kako je ranije objavljeno, više od 100 osoba uhapšeno je tokom najnovijih protesta „Žutih prsluka“ u Parizu, tokom sukoba sa policijom

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce na Jelisejskim poljima, kao i da kamenicama gađaju policijska vozila, preneo je ranije AP.

Policija je upotrebila vodene topove kako bi rasterala najagresivnije učesnike protesta koji su se nalazili između prodavnica „Kartije“ i „Mon blan“, a upotrebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume od automobila i razbijali izloge, pre svega luksuznih radnji kao što su „Kenzo“ i „Lakost“.

(Tanjug)

Napišite komentar