U trendu

Pariz ne priznaje glasanje na Krimu na predsedničkim izborima u Rusiji

Francuska je danas saopštila da ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu, četiri godine posle ruske aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

„Francuska ne priznaje održavanje ruskih predsedničkih izbora na Krimu“, saopštilo je u Parizu Ministarstvo inostranih poslova.

„Četiri od ilegalne aneksije Autonomne Republike Krim i Sevastopolja, Francuska ostaje čvrsto opredeljena za puno obnavljanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Promena granica silom je u suprotnosti s međunarodnim pravom, koje se odnosi i na Rusku Federaciju“, ukazalo je Ministarstvo.

Rusi danas glasaju na predsedničkim izborima na kojima se još jednom očekuje pobeda Vladimira Putina.

Izbori se poklapaju s četvrtom godišnjicom aneksije Krima, marta 2014. godine, na osnovu međunarodno nepriznatog referenduma uglavnom ruskog stanovništva tog ukrajinskog poluostrva.
 
Kao odgovor na to, Ukrajina je u petak upozorila da će ruskim glasačima onemogućiti pristup ruskim konzulatima da bi glasali.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian ide 22. marta u Kijevu na razgovore s ukrajinskim vlastima, a na dnevnom redu su i Krim i Donbas.

Francuska je izrazila „zabrinutost zbog militarizacije Krimskog poluostrva i pogoršanje stanja ljudskih prava, pogotovo krimskih Tatara“ posle ruske aneksije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.