U trendu

Pariz: Počela evakuacija 3.000 migranata iz kampa

Pariske vlasti počele su danas evakuaciju 3.000 migranata iz šatorskog kampa ispod železničkog mosta na severozapadu francuske prestonice, gde se slio veliki broj ljudi otkako je prošle nedelje zatvoren drugi veliki kamp u lučkom gradu Kaleu, javljaju agencije.

Policija je počela evakuaciju u jutros u 5:00 sati, prenosi Rojtersov novinar sa lica mesta.

AFP navodi da se operacija, u blizini Kanala Sen-Marten ispod natkrivenog mosta za metro u četvrti Staljingrad, mirno odvija.

Portparolka pariske prefekture rekla je da su migranti, među kojima mnogi potiču iz ratom razorenih zemalja kao što su Avganistan i Sudan, biti autobusima prebačeni u smeštajne centre širom pariskog regiona gde će moći da podnesu zahteve za azil.

„Operacija evakuisanja se za sada mirno odvija“, rekla je ona, dodavši da će svi migranti biti iz tog kampa iseljeni tokom dana.

Na toj lokaciji je raspoređeno oko 600 policajaca, dodala je ona.

Policajci su okupili nekoliko stotina muških migranata nešto pre 6:00 sati iza policijskog kordona u jednom delu kampa.

Migranti su dolazak autobusa, navodi francuska agencija, dočekali usklicima.

„Ne znam kuda idemo. Meni je najvažnije da imam papire. Ovde sam u šatoru živeo mesec dana, dobro je što odlazim“, kaže 28-godišnji Kalid.

Kamp u Parizu je evakuisan dva puta protellih meseci, u julu i septembru, ali su migranti ponovo podigli šatore proteklih nedelja, a izvori bliski operaciji navode da ih je do danas tamo bilo oko 3.000.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar