U trendu

Pariz: Protesti Kineza protiv policije i treću noć zaredom

U Parizu su treću noć zaredom pripadnici kineske zajednice u tom gradu protestovali zbog smrti sunarodnika Šaoajo Liua, oca četvoro dece, koji je u nedelju ubijen u svom stanu tokom policijske akcije, javljaju francuski mediji.

Iako je porodica ubijenog Kineza pozvala na smirivanje posle nasilnih protesta koji su održani u ponedeljak i utorak uveče, sinoć je ponovo došlo do sukoba između demonstranata i policajaca, ovog puta u blizini gradske skupštine.

Sinoć je u centru francuske prestonice protestovalo više od 200 pripadnika kineske zajednice, koji su uzvikivali „Policajci ubice“ i zapalili stotine sveća odajući tako poštu 56-godišnjem Šaoajo Liuu.

Oko 22:30 sati protesti su postali nasilni kada su demonstranti pokušali da blokiraju glavnu saobraćajnicu barijerama, a neki su gađali policajce projektilima i nasrtali na njih, na šta je policija odgovorila suzavcem, prenosi francuska televizija BFM.

Demonstranti su, takođe, razbijali izloge i palili kante za smeće.

Na kraju su intervenisale specijalne snage, koje su opkolile demonstrane i po grupama ih odvodile do metroa, a situacija se smirila oko 01.00.

Za večeras su na Trgu Republike zakazani i četvrti protesti zaredom, navodi BFM.

U ponedeljak i utorak protesti su održani ispred stanice policije u 19. arondismanu gde se nalazi stambena zgrada u kojoj je Šaojo Liu u ubijen, a ukupno je 45 demonstranata privedeno zbog nasilja prema policiji pri čemu su bacali projektile i oštetili policijska vozila.

Peking je pre dva dana pozvao Francusku da zaštiti kineske državljane u Parizu nakon što je pariska policija ubila Kineza što je izazvalo nasilne proteste u kojima je u ponedeljak uveče 35 osoba uhapšeno.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Francuskoj uputilo zvaničnu pritužbu zbog događaja u Parizu, preneo je AFP.

Peking poziva Pariz da „garantuje bezbednost, zakonska prava i interese kineskih građana u Francuskoj i da na racionalan način tretira reagovanje kineskog naroda na taj incident“, rekla je u utorak portparolka kineskog Ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare.

Policija je saopštila da je u nedelju pozvana u stan Šajo Liua zbog „porodične svađe“, ali da je on, čim je otvorio vrata, hladnim oružjem napao jednog policajca i ranio ga, nakon čega je drugi policajac otvorio vatru na kineskog državljanina usmrtivši ga.

Međutim, porodica Šaojo Liua u potpunosti osporava policijsku verziju događaja i objašnjava da je on makazama rasecao ribu u trenutku kada su policajci upali u njihov stan, rekao je advokat te porodice Kalvin Žob, istakavši da ubijeni Kinez „nije nikoga povredio“.

Francuska policija se, inače, proteklih meseci suočava sa kritikama da primenjuje nasilje nakon optužbi da je policajac silovao mladića afričkog porekla pendrekom, zbog čega je održano više protesta od 2. februara, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike