U trendu

Parižani užasnuti – pisoarima na otvorenom (foto)

Krstarenje Senom je jedan od najpopularnijih načina da se vidi Pariz, ali domaćini se žale da nova instalacija može da pokvari to iskustvo.

Obojeni u crveno i potpuno izloženi pogledima, pisoari su postavljeni širom grada, kako bi se smanjilo uriniranje po ulicama Pariza.

Međutim, ekološki uređaji, koji su napunjeni slamom i dizajnirani da budu bez mirisa, nisu naišli na odobravanje.

https://twitter.com/paulinepark/status/1029146867169415168

Besni građani zvali su nadležne i zahtevali da se pisoari sklone.

Planira se i peticija za njihovo uklanjanje.

Poseban gnev je izazvao pisoar koji je postavljen u blizini katedrale Notr Dam i koji je okrenut tako da korisnik može da gleda prolazak turističkih brodova na Seni.

„Uritrotir“ je kombinacija francuskih reči za pisoar i pločnik

„Nema potrebe da stavite nešto tako bahato i ružno na istorijsko mesto“, rekla je Paola Pelizari, koja ima umetničku radnju u blizni, za novinsku agenciju Rojters.

„Nalazi se pored najlepših gradskih kuća … kao što je Hotel de Louzun“, rekla je ona, dodajući da je zabrinuta da pisoar „podstiče egzibicionizam“.

„To je užasno“, rekao je drugi stanovnik. „Rečeno nam je da moramo da se naviknemo, ali ovo je apsolutno neprihvatljivo. Zar ljudi ne mogu pristojno da se ponašaju?“

https://twitter.com/ParisPolitic/status/1029313968026869760

Otvoreni pisoar se nalazi i u blizini parkova i spomenika kulture

Ipak, predsednik opštine i ovog arondismana u Parizu Arijel Vajl, kaže da su pisoari neophodni.

„Ako ništa ne uradimo, muškarci će jednostavno urinirati na ulici“, rekao je on Rojtersu. „Ako pisoari zaista smetaju ljudima, postavićemo ih na druga mesta.“

Neki tvrde da je „uritrotoir“, koji je dobio naziv zbog kombinacije francuskih reči za pisoar i pločnik, diskriminatoran.

„Oni su samo za muškarce. Sjajno, ali šta je sa nama ženama? Seksističke ideje nisu u redu“, rekao je jedan korisnik Tvitera [na francuskom].

„Postavljeni su na osnovu seksističkog koncepta: muškarci ne mogu da se kontrolišu i tako celo društvo mora da se prilagodi“, izjavila je feministkinja Gvendolin Kojepau za Rejters.

„Niko ne bi trebalo da urinira na ulici“, dodala je ona.

(BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)