U trendu

Parlament izabrao novog predsednika Katalonije

Parlament Katalonije i izabrao je danas za novog predsednika te bogate španske pokrajine Karlesa Pudždemona, koji je obećao da će nastaviti politiku osamostaljivanja Katalonije.

Pudždemon je za 130. predsednika Katalonije izabran sa 70 glasova za, 63 protiv i dva uzdržana glasa.

U raspravi uoči glasanja, Pudždemon koji je poslanik i gradonačelnik Žirone, rekao je da će nastaviti politiku svog prethodnika Artura Masa i nastojati da Katalonija postane nezavisna do 2017. godine.

On je u nedelju izabran da nasledi Masa kao kandidat alijanse „Zajedno za da“, pošto je pridobio i podršku radikalne, antikapitalističke partije CUP čijih je deset glasova u parlamentu bilo neophodno za većinu.

CUP je odbio da podrži ponovnu kandidaturu Artura Masa.

Španska vlada smatra secesionističke inicijative u Kataloniji neustavnim i pribegla je pravosudju kako bi ih sprečila.

Vršilac dužnosti španskog premijera Marijano Rahoj, čija je Narodna partija osvojila najviše glasova na španskim izborima 20. decembra ali nije uspela da dobije većinu u parlamentu, izjavio je danas da Španija neće dozvoliti katalonskim vodjama „da prigrabe neograničena prava“.

On je na držvnoj televiziji rekao da je kontaktirao većinu šefova glavnih političkih partija i da su se saglasili da secesionizam neće biti tolerisan.

„Mi znamo kako da ostavimo po strani razmimoilaženja i da odbranimo jedinstvo nacije“, rekao je Rahoj.

„Želim jasno da kažem da Španci mogu biti spokojni“, rekao je Rahoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.