U trendu

Parlament Katalonije usvojio rezoluciju o otcepljenju od Španije

Parlament Katalonije usvojio je danas rezoluciju kojom se pokreće proces nezavisnosti tog regiona od Španije, što bi moglo da se dogodi najkasnije do kraja 2017. godine.

Ukupno 72 poslanika je glasalo za rezoluciju, dok su 63 bila protiv.

„Imam čast i odgovornost da branim nacrt rezolucije kojom svečano pokrećemo izgradnju nove države, katalonske države ili Republike Katalonije“, izjavio je na početku rasprave o nacrtu rezolucije nosilac liste koalicije dve glavne separatističke stranke Raul Romeva.

Katalonske separatističke stranke, pobednice na regionalnim izborima krajem septembra, izražavaju uverenje da će moći da pokrenu proces otcepljenja od Španije do 2017. godine.

Lider bogatog regiona na severoistoku Španije Artur Mas, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mas je rekao da želi da pregovora sa španskim vlastima o „sporazumnom odvajanju“, a sa Evropskom unijom da Katalonija ostane u EU.

„Katalonska država bi trebalo da bude u EU, a ti pregovori treba da se održe pre njene nezavisnosti“, rekao je Mas.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti, ako bi to značilo za Kataloniju i izlazak iz Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.