U trendu

Parlament Kirgizije odložio parlamentarne izbore do okončanja ustavne reforme

Parlament Kirgizije glasao je danas za odlaganje ponavljanja spornih parlamentarnih izbora do okončanja ustavne reforme.

Analitičari navode da bi to moglo da omogući vršiocu dužnosti predsednika Kirgizije Sadiru Žaparovu, nedavno oslobodjenom iz zatvora, da učvrsti vlast i ostane na funkciji pun mandat.

Odluka parlamenta usledila je dan pošto je izborna komisija za 20. decembar zakazala  parlamentarne izbore, nakon što je glasanje od 4. oktobra poništeno posle masovnih protesta.

Bivša sovjetska republika sa 6,5 miliona stanovnika pogodjena je teškom političkom krizom posle izbora 4. oktobra, na kojima su pobedile provladine stranke. Opozicija je te rezultate odbacila kao nameštene.

Odmah posle izbora izbili su masovni i nasilni protesti, usled kojih su vlasti poništile rezultate glasanja.

Demonstranti su oslobodili iz zatvora nekoliko političara, medju kojima je Sadir Žaparov, koji je ubrzo imenovan za premijera posle ostavke vlade.

Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov podneo je ostavku 15. oktobra, pod pritiskom Žaparova i njegovih pristalica. Žaparov je tada uz premijersku funkciju postao i vršilac dužnosti predsednika države.

Medjutim, Ustav Kirgizije brani Žaparovu kao vršiocu dužnosti šefa države da se kandiduje na narednim predsedničkim izborima, koji bi trebalo da budu u januaru.

Žaparov je ove nedelje rekao da parlament radi na „promenama zakona o parlamentarnim i predsedničkim izborima“ i dodao da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima ako mu promene zakonodavstva to omoguće.

Za sada nije poznato da li su takve promene predložene u ustavnim amandmanima koji još nisu predstavljeni javnosti.

Ženbekov je treći predsednik Kirgizije u poslednjih 15 godina koga su gradjani Kirgizije, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, uspeli da smene masovnim demonstracijama.

Kao i narodne pobune kojima su predsednici zbačeni 2005. i 2010. godine, i najnoviji nemiri podstaknuti su rivalitetima klanova koji imaju dominantnu ulogu u politici Kirgizije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.