U trendu

Parlament odobrio premeštanje prestonice na Borneo

DÅœAKARTA – IndoneÅŸanski parlament odobrio je danas zakon o premeÅ¡tanju glavnog grada drÅŸave iz DÅœakarte u dÅŸunglom pokrivenu oblast Kalimantan na ostrvu Borneo, izjavio je danas indoneÅŸanski ministar za planiranje Suharso Monoarfa.

“Nova prestonica ima centralnu funkciju i simbol je nacionalnog identiteta, kao i novi centar ekonomske gravitacije”, poručio je Monoarfa u obraćanju parlamentu nakon usvajanja zakona, a prenosi agencija Rojters.

Novi centar će se zvati „Nusantara“, Å¡to je javanski naziv za indoneÅŸanski arhipelag koji je izabrao predsednik, najavio je juče Monoarfa.

Novi zakon o drÅŸavnom kapitalu, koji obezbeđuje pravni okvir za ambiciozni mega projekat predsednika DÅœokoa Vidodoa u vrednosti od 32 milijarde dolara, propisuje kako će se finansirati i upravljati razvojem prestonice.

ViÅ¡e indoneÅŸanih predsednika je u proÅ¡losti iznosilo planove za premeÅ¡tanje vlade iz DÅœakarte, uÅŸurbanog mega grada od 10 miliona ljudi koji pati od hroničnih zaguÅ¡enja, poplava i zagađenja vazduha. Međutim, nijedan od njih nije stigao do realizacije tih planova.

Vidodo je ovaj projekat prvi put najavio 2019. godine, ali je zbog korona virusa on bio na čekanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar