Parlament RS potvrdio Dodikovu izjavu

o Pelješkom mostu

BANJALUKA, 18. jula (Tanjug) – Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je večeras dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

To znači da je osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta Pelješac, koja je doneta preglasavanjem Dodika, od druga dva člana Predsedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Ta odluka Predsedništva neće stupiti na snagu, prenosi RTRS.

Od 72 prisutna narodna poslanika, za Odluku o potvrđivanju Dodikove izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdražno šest poslanika.

U objedinjenim zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima izmedu RS, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na reci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim niovima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Skupština pozdravlja rešavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahteva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tela Narodne skupštine koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.