U trendu

„Pas sa dva repa“ vodi marÅ¡ protiv Orbana

BUDIMPEÅ TA – Hiljade Mađara pridruÅŸilo se sinoć marÅ¡u protiv premijera Viktora Orbana koji je organizovala satirična politička partija „Pas sa dva repa“ (MKKP).

Protest je organizovan nakon usvajanja dva kontroverzna zakona koje su kritičari nazvali „robovlasnički zakon“, a MKKP je, u svom duhu, organiziovala protest kako bi „podrÅŸali vladinu politiku, BoÅŸić i padanje snega“.

„Robovlasnički zakon“ dozvoljava poslodavcima da godiÅ¡nje od svojih zaposlenih traÅŸe i do 400 sati prekovremenog rada, dok drugi postavlja temelj za osnivanje sudova za koje kritičari kaÅŸu da bi mogli da budu podloÅŸni političkoj manipulaciji, prenosi Rojters.

Jedan od demonstranata je nosio transparent sa natpisom „Srećan gazda, tmurna nedelja“.

„Konačno moÅŸemo da radimo osam dana u nedelji. ViÅ¡e ne moramo da se cimamo s nezavisnim sudovima. Beskućnici su eliminisani. Iritantne strane Å¡kole će nestati. I da, Soros, Soros, Soros, Soros, Soros“, navodi se u pozivnici za skup objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Premijer Orban uporno govori da proteste podstiču plaćenici američkog milijardera DÅŸordÅŸa Sorosa, Å¡to je njegov Fond za otvoreno druÅ¡tvo demantovao.

MKKP je osnovana pre viÅ¡e od deset godina, a agencija Rojters navodi da je postala „poluozbiljna“ sila koja kroz ironiju reÅ¡ava praktične probleme. Ona joÅ¡ uvek nije u parlamentu i imala je tri odsto podrÅ¡ke birača na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Åœeleo sam da dođem jer smatram da je MKKP najozbiljnija od svih trenutnih partija, Å¡to je krajnje tuÅŸno“, rekao je jedan od studenata na skupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.