U trendu

Paštrovka gora i Sv. Stefan sa Miločerskim parkom na listi najugroženijih

PODGORICA – Paštrovska gora i Sveti Stefan sa Miločerskim parkom na listi su najugroženijih spomenika i lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu.

Ugroženih 11 lokaliteta baštine su ušli u uži izbor odlukom međunarodnog Savetodavnog panela sačinjenog od eksperata iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzevacije, projektne analize i finansija.

Nominacije za program „7 najugroženijih“ su podnete od organizacija članova, pridruženih ili individualnih članova „Europa Nostre“ iz cele Evrope kao i članova „European Heritage Alliance“.

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta, piše portal RTCG.

Pripadnici lokalne zajednice ukazivali su godinama unazad da je bilo nelegalne gradnje u okviru lokaliteta, uprkos izuzetnoj kulturnoj i prirodnoj vrednosti Svetog Stefana.

„Samom ostrvcetu Svetom Stefanu pristup je dozvoljen jedino gostima i osoblju turističkog rizorta. Ovo znači da su meštani izgubili pravo da učestvuju u njihovoj sopstvenoj kulturi. Kultura na Svetom Stefanu je uključivala i kulturno nasleđe i kulturne prakse ljudi, naročito društvena okupljanja radi folklornih predstava i drugih sličnih događaja“, navodi se, između ostalog, na sajtu ove organizacije.

Konačna lista „7 najugroženijih“ lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu će biti objavljena u aprilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.