U trendu

Patrijarh: Jedinstvo ne može biti omeđeno granicama

BERANE – Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, da će dok je sveta mitropoliti SPC biti ustoličavani u Cetinjskom manastiru i da Crkvu, kako je kazao, ne možemo poistovetiti ni sa jednom političkom ili bilo kakvom državnom granicom.

U besedi posle večernje službe patrijarh je poručio i da svako ko govori da Crkva ima političke težnje obmanjuje narod.

„Naši srodnici i braća koji ne misle kao mi su zavedeni i zato ću ponoviti: duh litija je pokazao naš stav. Kritikovali su me što u Podgorici nisam pomenuo crnogorski narod. Neka misli ko šta hoće i neka se deklariše kako hoće, ali ko je Vasojević on pripada srpskom narodu“, naveo je patrijarh, koji je u Berane došao na ceremonju ustoličenja izabranog episkopa Metodija.

To, kazao je, ne znači da SPC ne prihvata one koji se deklarišu kao Crnogorci.

„U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata… Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe… Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga. pa ni voleti sebe“, poručio je patrijarh.

Patrijarh je rekao da je „ovo neko hteo da proglasi nasiljem“ i da je hteo da im zabrani da uđu u, kako je rekao, „našu kuću“.

„Nemamo ništa protiv, ali je podvala da nam zabrane u našu kuću i predstave Crkvu kao izvor zla. Kada proglasite nekoga da je zao, dajete pravo svakome ko hoće, da zamenom teza tog eliminiše. Vrlo brzo će se pokazati ko je laž, a ko istina, Istina je Hristos koji je bio i u Cetinjskom manastiru“, rekao je patrijarh.

Poručio je da SPC ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićm, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom.

Ovaj skup, istakao je, pokazuje punoću naše Crkve, jedinsntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

„Kao što ne postoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio“, naveo je patrijarh i istakao:

„Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država“.

Crkvu, kazao je, ne interesuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Ne postoji, kaže, sila ovog sveta koja može promeniti ustrojstvo Crkve, a naša je, istakao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

„Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi“, kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorim.

„Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom“, poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje i da nikoga ne smeju da izbacuju iz svog srca.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju, citirajući pritom patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.