U trendu

Patrijarh osveštao hram apostola Petra i Pavla u Smiljanu

SMILJANE – Patrijarh Porfirije služi danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u Hrvatskoj, rodnom mestu u svetu poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Prethodno, patrijarh je osveštao hram Svetih apostola Petra i Pavla uz sasluženje episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, domaćina i osječkopoljskog i baranjskog Heuvima, prenela je Hram tv.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla, podignut na kraju 17. veka, imaju izuzetan značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski pravoslavni narod.

U ovom hramu je kršten Nikola Tesla, a ova istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. koje je nastavljeno tokom avgusta iste godine, tako da je tokom tih letnjih meseci pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece, do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka, podsećaju iz SPC.

Ustaše su u nameri da zatru svaki trag naroda koji je iznedrio Nikolu Teslu, 1942. godine, crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve je počela 1986. godine, sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom rata u Hrvatskoj obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.

Trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram je u potpunosti obnovljen i živopisan, i ponovo je mesto u kojem se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.