U trendu

Paus: Zabraniti ZDS, prigovor Domovinskog pokreta preteći

PULA – Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Dalibor Paus najavio je danas da će ta stranka ovih dana ponovo uputiti u saborsku proceduru predlog zakona kojim bi se zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje ustaških simobola i poručio da ustaški pozdrav „Za dom spremni“ treba zabraniti.

Paus je pretećim nazvao prigovor Domovinskog pokreta zbog stava predsednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da je ustaški pozdrav „Za dom spremni“ nedopustiv u bilo kojoj prilici i poručio da se tog pozdrava treba zauvek rešiti i „odložiti ga u fioku“, prenosi Hina.

Dobronić je ranije za „Jutarnji list“ rekao da je korišćenje ustaškog pozdrava ZDS nedopustivo u bilo kojoj prilici i istakao da su pod tim pokličem ljudi ubijani bez ikakvog povoda i razloga.

Na to je reagovao Domovinsk pokret, koji je Dobronića pitao odakle mu pravo da nedopustivim proglašava pozdrav pod kojim je „na Oltar Domovine svoj život položilo više od 700 hrvatskih vitezova“, a Paus je osudio takve navode Domovinskog pokreta.

„Ta stranka ne vidi da svet ide napred, koliko god se oni i njima slični trudili da nas vrate u srednji vek“, naveo je Paus u saopštenju.

Podsetio je da je IDS jedina stranka koja je još 2017. uputila u saborsku proceduru predlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene evropske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje ustaških simbola i parola.

„Taj je predlog završio negde u fioci i namerno nikad nije upućen u proceduru. Ovim putem najavljujem da ćemo ovih dana taj predlog ponovno uputiti u saborsku proceduru. Taj pozdrav treba zabraniti i tu priču završiti jednom zauvek“, poručio je Paus.

Kako je dodao, ZDS ne može više biti tema koja se svako malo aktualizuje kako bi se odvukla pažnja od pravih tema, niti cela zemlja može godinama biti „talac šake radikala“.

Paus je izrazio nadu da je sudija Dobronić vesnik nekih novih, boljih vremena u hrvatskom pravosuđu, a Domovinskom pokretu poručio je da „za početak poštuju državne institucije“.

Ocenio je da je pravosuđe najveći problem Hrvatske i istakao da je Vrhovni sud jedan od ključnih aktera u sprovođenju pravosudnih reformi.

On je dodao da je IDS podržao izbor Dobronića za predsednika Vrhovnog suda jer veruje da on ima integritet i hrabrost da se izbori sa stvarima koje su, kako je rekao, „rak rana ove zemlje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.