U trendu

Peking i Moskva povodom tenzija SAD-Severna Koreja

Kina je danas apelovala na SAD i Severnu Koreju da prekinu medjusobne provokacije, a Rusija je izrazila zabrinutost zbog tenzija koje su usledile vezano za severnokorejsko pitanje.

Apel Kine usledio je izjavama američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, kao i šefa severnokorejske diplomatije Ri Jong-hoa koji je nagovestio da bi Pjongjang mogao da aktivira hidrogensku bombu na Pacifiku.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je da je „situacija na Korejskom poluostrvu složena i osetljiva“.

„Sve strane treba da se uzdrže a ne da provociraju“, rekao je portparol, dodajući da „će uspeti da reše problem Korejskog poluostrva i postignu mir i stabilnost samo ukoliko izaću jedne drugima u susret“.

Reagujući na razmenu pretnji lidera SAD i Severne Koreje, Kremlj je danas izrazio duboku zabrinutost zbog „porasta tenzija“.

„Moskva je nesumnjivo duboko zabrinuta zbog porasta tenzija na Korejskom poluostrvu vezano za razmenu grubih i pretećih izjava“ predsednika SAD i Severne Koreje, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, apelujući na „uzdržanost“.

Kim Džong-un danas je rekao da je Tramp „mentalno poremećen“ i da će „skupo platiti“ zbog pretnji koje je uputio Severnoj Koreji.

Tramp je pred Generalnom skupštinom UN prethodno izjavio da će SAD „uništiti Severnu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike“. Za Kima je rekao da je „čovek-raketa u samoubilačkoj misiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar