U trendu

Peking: Japan proracunato preuvelicava „kinesku pretnju“

PEKING – Kina se čvrsto protivi novom dokumentu o odbrani Japana koju su pripremili stručnjaci te zemlje i zbog toga je poslala stroge poruke Tokiju, saopštio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Japan je ranije danas u beloj knjizi o odbrani, dokumentu koji se tiče odbrambenih pitanja, a objavljuje se svake godine, kao najveće pretnje po svoju bezbednost istakao posledice sukoba Rusije sa Ukrajinom, „kinesko zastrašivanje Tajvana“ i ugroženost lanaca snabdevanja tehnologijom, prenosi Rojters.

„Nova bela knjiga o odbrani Japana osuđuje i blati kinesku odbrambenu politiku, ekonomski razvoj i legitimne pomorske aktivnosti“, ocenio je Vang na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Vang je istakao da izveštaj „preuveličava takozvanu kinesku pretnju“ i meša se u unutrašnje stvari Kine u vezi sa Tajvanom.

„Kina je izrazila svoje snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje tome i uložila oštre prigovore japanskoj strani u vez sa tim“, dodao je on, prenosi britanska agencija.

Vang je primetio da „japanska bela knjiga o odbrani pominje plan Tokija da poveća odbrambeni budžet i razvije svoje sposobnosti za protivudare“.

„Pozivamo japansku stranu da odmah prekine da preuveličava bezbednosne pretnje u svom susedstvu i da na osnovu toga pronalazi izgovore za uspostavljanje sopstvene vojne mašinerije“, dodao je Vang, prenosi britanska agencija.

U japanskoj beloj knizi napad Rusije na Ukrajinu je okarakterisan kao „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“ i izražena je zabrinutost da je rešavanje spora u Ukrajini upotrebom sile presedan koji ugrožava bezbednost Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar