U trendu

Peking: Kina želi da Rusija i Ukrajina održe mirovne pregovore što je pre moguće

PEKING – Kina je zabrinuta zbog eskalacije rata u Ukrajini i želi da Moskva i Kijev održe mirovne pregovore što je pre moguće, izjavio je danas visoki kineski diplomata Ćin Gang u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

Ćin je rekao da se Kina nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i uzdržane i nastaviti mirovne pregovore što je pre moguće, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping posetiti ruskog predsednika Vladimira Putina sledeće sedmice i održati virtuelni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kina, koja se uzdržala od osude Rusije zbog invazije na Ukrajinu, pozvala je obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre u svom dokumentu od 12 tačaka za političko rešenje ukrajinske krize.

U kineskom planu se takođe poziva na zaštitu civila i poštovanje suvereniteta, podseća Rojters, navodeći da je taj plan mlako dočekan u Moskvi i Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.