U trendu

Peking: Kineski premijer pozvao Japan da ojača dijalog i saradnju sa Kinom

PEKING – Kineski premijer Li
Ćijang apelovao je danas u Pekingu, tokom razgovora sa šefom japanske diplomatije Jošimasom Hajašijem, da Japan ojača dijalog i saradnju sa Kinom pokušavajući da prevaziđe međusobne različite stavove.

Hajaši je ranije danas u Pekingu razgovarao sa kineskim kolegom Ćin Gangom od koga je zatražio brzo oslobađanje japanskog biznismena uhapšenog u Kini pod sumnjom za špijunažu.
Hajaši je rekao da postaje sve važnije da Japan i Kina podržavaju konstruktivne i stabilne bilateralne odnose o kojima su se dogovorili japanski premijer Fumio Kišida i kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora na samitu prošlog novembra, uprkos, kako je rekao, „mnogim izazovima“.
Ćin je obećao da će sarađivati sa Hajašijem na promovisanju dalje saradnje i dijaloga da bi dve zemlje mogle da napreduju u rešavanju spornih pitanja, objavio je Kjodo.
Poseta Hajašija je prva poseta jednog japanskog ministra spoljnih poslova Kini od decembra 2019. godine.
Viši službenik japanske farmaceutske kompanije „Astelas farma“ uhapšen je prošlog meseca u Kini zbog sumnje da se bavio špijunažom.

Tokio je tražio njegovo puštanje na slobodu i omogućavanje konzularnog pristupa japanskom državljaninu, podseća japanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.