U trendu

Peking: Pratimo situaciju i izveštaje o balonu za nadzor u SAD

PEKING – Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning Kina saopštila je danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost.

„Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, kao što sam upravo pomenula, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo“, rekla je Mao na redovnoj konferenciji za medije, prenosi AP.

Mao je dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.

Kako je rekla, nema informacije o tome da li će planirana poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu biti odložena.

Blinken bi trebalo da boravi u Kini 5. i 6. februara kako bi sa kineskim zvaničnicima razgovarao o ratu u Ukrajini .

Blinken dolazi u Kinu usred zahlađenja odnosa Pekinga i Vašingtona oko trgovine, Tajvana, ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da veruju da je sumnjivi „balon za nadzor“ primećen kako leti iznad savezne države Montana i da sumnjaju da pripada Kini.

Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se u sredu pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Visoki zvaničnik odbrane koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je vlada pripremila borbene avione, uključujući F-22, za slučaj da Bela kuća naredi da se objekat obori.

Dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden upoznat sa situacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar